Leren programmeren

Hieronder heb ik diverse cursussen die je kunt gebruiken om te leren programmeren. Heel veel programmeer plezier!

Kijk ook eens op deze website van Want. Volg de tien stappen en je wordt een master in programmeren :)

Minicursus Scratch

Met Scratch kun je allerlei leuke programmaatjes maken, zoals interactieve strips, muziekprogramma’s en spelletjes. Je leert op een visuele manier programmeren. Door middel van de juiste aanwijzingen te geven aan een object kan je deze opdrachten laten uitvoeren. In deze cursus word je uitgebreid uitgelegd hoe dit moet. Aan het eind van de cursus heb je de basiskennis in huis van het programmeren met Scratch.

Start hier Cursus 1

Minicursus Microbit

De Micro:Bit is een kleine computer die speciaal ontwikkeld is voor kinderen om te leren programmeren en de mogelijkheden van elektronica te ontdekken. Er zijn verschillende online omgevingen beschikbaar om de Microbit te programmeren. Je kunt een programma schrijven met blokjes code (een beetje zoals Scratch) maar ook echt programmeren in Javascript of Python. Twee verschillende programmeertalen. De Micro:Bit is dus een kleine computer waarmee je kunt leren programmeren en allemaal leuke elektronische projecten kunt maken.

Start hier Cursus 1

Minicursus Python

Programmeertalen worden onderverdeeld in generaties. Die generaties worden vaak afgekort als GL, bijvoorbeeld 3GL, als afkorting van 3rd Generation Language(s). Zie hieronder de vijf generaties.

  • Eerste generatie: machinetaal
  • Tweede generatie: assembler (de kale machine-instructies, maar leesbaar neergezet).
  • Derde generatie: procedurele talen als COBOL, Algol, Pascal, C en Fortran, en later ook objectgeoriënteerde talen zoals C++ en Java. (Hier behoort Python ook onder)
  • Vierde generatie: Talen met een hoger abstractieniveau, die voor een bepaald doel zijn ontwikkeld, zoals SQL en Progress 4GL.
  • Vijfde generatie: Probleemoplossende talen. Hierbij specificeert de programmeur geen algoritme maar het probleem zelf, met een aantal bijbehorende beperkingen. Vijfde-generatietalen worden vooral gebruikt op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het bekendste voorbeeld is Prolog.

Hoe zal de 6GL eruit zien?

Start hier cursus 1.
Start hier cursus 2 .

Minicursus PHP

PHP is een programmeertaal die ontwikkeld is om webapplicaties mee te kunnen ontwikkelen. Het is een taal met een lange geschiedenis en een aantal grote veranderingen in deze geschiedenis. Over hoe PHP precies de wereld in is gekomen zal ik het niet hebben, dat kun je vinden op de website van PHP zelf bij hun geschiedenis pagina.

< ? php
print "opentag = < ? php, en de sluittag van php = ? >";
? >

Start hier Cursus 1

Minicursus Java

Java is tegenwoordig één van de populairste programmeertalen! Het is een moderne programmeertaal van hoog niveau die begin jaren negentig werd ontworpen door Sun Microsystems en momenteel eigendom is van Oracle. Java is Platform Independent , wat wil zeggen dat je het programma maar één keer hoeft te schrijven om het op een aantal verschillende platforms te kunnen gebruiken! Zie ook hier voor nog meer informatie.

Start hier Cursus 1