Minicursus Python

Introductie

Python behoort tot de derde generatie programmeer talen. Omdat de taal relatief high-level is, vooral vergeleken met talen zoals COBOL en C, is het uitermate geschikt om makkelijk snelle maar vooral ook goed leesbare code te schrijven die meteen te testen is zonder de code lang te hoeven compilen. Python beschikt namelijk over een interpreter. De code wordt omgezet naar byte-code in plaats van machine-instructies. Hierdoor is Python onafhankelijk van het besturingssysteem en computer. Om het programma te kunnen draaien wordt de byte-code uitgevoerd met de Python virtuele machine. Deze compileert de byte-code naar machine-instructies. Echter hoeft dit niet altijd. Als er niks is veranderd aan de byte-code sinds de laatste compilatie dan hoeft deze niet opnieuw gecompileerd te worden. Ook doet de virtuele machine aan het zogenoemde garbage collection, dit zorgt ervoor dat je zelf niet het geheugen hoeft te beheren en toe te wijzen, wat de programmeertaal weer een stuk vriendelijker maakt in omgang. Om er nog een schepje boven op te doen is alle code die wordt geschreven is backwards compatible. Dit wil zeggen dat code geschreven voor Python 3.x ook zal werken voor alle versies in de toekomst. Dit alles maakt het tot een zeer geschikte taal om als eerst te leren.

Installatie

Nu je iets meer weet van Python kunnen we het gaan installeren. Dit is noodzakelijk als je wilt gaan programmeren maar niet perse als je Python programma's wilt gaan gebruiken. Deze kunnen namelijk ook gecompileerd worden naar een .exe bestand waarna deze zijn te gebruiken op computers die Windows als besturingssysteem hebben.
Om Python te installeren moet het eerst gedownload worden van de officiële website. Klik daarvoor hier. Door naar beneden te scrollen naar de sectie Files en te kiezen uit de juiste versie die jij nodig hebt. Dit is afhankelijk van je besturingssysteem. Voor de meeste zal dit: "Windows x86-64 executable installer" zijn.

Zodra het bestand gedownload is, zul je het moeten installeren. Ga hiervoor naar de folder waar je het bestand hebt gedownload en open de installer. Klik vervolgens op: "Install Now" en klik op Yes/Ja. Python zou zich nu moeten installeren. Het programma mag na succesvolle installatie afgesloten worden. Je hebt nu succesvol Python geïnstalleerd!
Programma's draaien

Python valt te gebruiken door de command line of door IDLE. IDLE staat in het start menu naast alle andere programma's. Omdat de command line nogal wat tijd vergt om helemaal te leren begrijpen en te gebruiken zullen we voor deze cursus gebruiken maken van IDLE. Open IDLE. Het start venster heeft wat weg van notepad. Achter de drie rechter pijltjes kan je code typen. Door vervolgens op enter te drukken zal de code meteen uitgevoerd worden. Dit gaan we meteen even testen. Type:"print('Hello world!')" en druk vervolgens op enter. Als alles goed is gegaan moet je het volgende zien.

>>> print('Hello world!') Hello world!

Dit was je eerste Python programma. In de volgende hoofdstukken zullen we geavanceerdere programma's gaan schrijven die meer dan een regel code bevatten. Dit lossen we op door alle tekst in Notepad op een vergelijkbaar programma naar keuze te schrijven. Hiermee kunnen we namelijk bestanden opslaan met de extensie .py door bij File->Save as, achter de bestandsnaam .py in te voeren en bij:"Save as type: All Files" te selecteren. Vervolgens is het bestand weer eenvoudig in IDLE te openen en te draaien. Dit doe je door bij Run op Run Module te klikken, de F5 toets kan ook.